فروش ملکه های لاین مادری کارنیکا آغاز شد. 1403/5/5

طول عمر زنبور عسل کارگر, نر و ملکه

کندوی زنبور عسل یکی از کلونی‌های بسیار منحصربفرد با ساختار شگفت‌انگیز و نظم یافته است که سال‌ها مورد توجه دانشمندان قرار گرفته و بسیاری از ریاضیدانان براساس آن فرمول‌های هندسی را طراحی کرده‌اند. در یک کلونی زنبور عسل بین ۵۰ تا ۶۰ هزار زنبور عسل زندگی می‌کنند و دارای وظایف مختلفی هستند تا کندو باقی بماند و زنبورهای جدید به دنیا بیایند.

عمر زنبورهای کارگر که بیشترین وظیفه را در کندو برعهده دارند بسته به فصلی که در آن متولد می‌شوند متفاوت است و در فصول سرد سال به دلیل کاهش تولد لارو زنبور عسل بیشتر و در فصول گرم سال بویژه تابستان به دلیل بالا بودن نرخ تولد لاروهای جدید کمتر است و حتی تا ۶ هفته نیز می‌رسد.

یک زنبور ملکه می‌تواند بین ۳ الی ۴ سال تا زمانی که پیر و بیمار شود زندگی کند و تخم‌های زیادی بگذارد، زمانی که تخم‌های گذاشته شده دیگر از کیفیت مطلوب برخوردار نباشد هیئت زنبورهای داخل کندو تصمیم به تغییر زنبور ملکه می‌گیرد و ملکه پیر بازنشسته می‌شود و زنبورهای ملکه جدیدی به کندو معرفی می‌شوند. معمولاً زنبور ملکه پیر کندو را به همراه تعدادی زنبور کارگر ترک می‌کند و به زودی می‌میرد.

زنبورهای کارگر بدنیا آمده در طول فصل‌های بهار یا تابستان ممکن است بین ۶ الی ۷ هفته زندگی کنند، زیرا مقدار فراوانی از ذخیره پروتئین و شهد‌های دریافتی از گل‌ها را باید صرف تغذیه لاروهایی کنند که وظیفه نگهداری از آن‌ها را برعهده دارند.

زنبورهای کارگر بدنیا آمده در فصول سرد سال در صورت زنده ماندن در زمستان و اقامت بیشتر در کندوی گرم می‌توانند تا ۴ الی ۶ ماه زنده بمانند، زیرا در فصول سرد سال میزان لاروهای تولدی کمتر است و زنبورهای کارگر می‌توانند از ذخیره پروتئینی برای زنده ماندن خود استفاده کنند. زنبورهای کارگر در چند هفته اولیه تولد در کندو به سر می‌برند و مسئول تمیز کردن کندو و مراقبت از لارو‌ها هستند، اما پس از مدتی از کندو خارج شده به کار اصلی خود که جمع آوری گرده‌های گل است می‌پردازند.

دسته سوم زنبور‌ها در یک کندوی عسل، زنبورهای نر هستند که وظیفه بارور کردن تخم‌های گذاشته شده توسط زنبور ملکه را بر عهده دارند، این زنبور‌ها نیز عمر کوتاهی دارند و معمولاً از کندو خارج شده در اثر سرما یا گرسنگی می‌میرند.

کارشناسان اعتقاد دارند نزدیک بودن گلزار برای استفاده زنبورهای کارگر و شهد نوشی از آن‌ها در افزایش طول عمر زنبورهای کارگر بسیار موثر است، در سال‌های اخیر تخریب محیط زیست در بسیاری از کشورهای جهان باعث شده تا دسترسی زنبور‌ها به گلزار‌ها کاهش پیدا کند و این باعث مرگ گروه‌های بسیاری از آن‌ها شده است.

طول عمر زنبور عسل بسته به نقش آن در کندو متفاوت است و برخی بیشتر و برخی کمتر زندگی می‌کنند. طول عمر انواع زنبور عسل از بدو تولد تا مرگ, با توجه به نوع تغذیه و نوع فعالیت برای هر سه نوع زنبور عسل متفاوت است. در جدول زیر میزان طول عمر زنبور عسل کارگر, نر و ملکه را به ترتیب مشاهده می فرمایید.

جنس از تخم تا زنبور کامل / روز از زنبور کامل تا زنبور قادر به پرواز / روز از پرواز تا مرگ
کارگر متولد بهار 21 21 4 الی 5 هفته
کارگر متولد پاییز 21 21 6 الی 8 ماه
نر 24 10 حدود 3 ماه
ملکه 16 4 تا 5 سال

‫14 دیدگاه ها

  1. بسیار عالی..
    من به دلیل علاقه به زنبور عسل یک کندو خریدم و گذاشتم تو باغ خونه.. حقیقت فعلا که بلد کار نیستم ولی از این همه جنب و جوش و نظم این زنبورها و خودکاری اونها لذت میبرم.. واقعا از شگفتی های آفرینش هست این زنبور

  2. با سلام، ایام به کام،جناب مهندس از کجا متوجه میشیم ملکه جفت خورده داخل قفس قرار گرفته، پذیرفته شده؟ ( به کندوی زنبور عسل بومی ملکه جفت خورده کارنیکا معرفی کردیم)

    1. سلام. علامت خاصی نداره. گاهی وقتی زیاد دور قفسک جمع بشن یعنی ملکه رو دوست دارن ولی تضمینی نیست. بهتره حداقل 8 روز با قفسک داخل جمعیت باشه و روز بعد از معرفی هم چک بشه.

  3. سلام وقت بخیر در مورد کنه زدایی راههای طبیعی لطفا راهنمایی کنید
    کدوم داروها بهتر الان کند و های من کنه داره وقت تولید عسل هست

  4. سلام استاد وقتتون بخیر
    میخواستم ازتون یه سوال بپرسم اگه ملکه ای که مثلا ۲۰ تا تخم بزاره ۹ تا خالی بزاره ۳۴ تا تخم بزاره ۱۵ تا خالی این ملکه پیره یا نه

    1. سلام وقتتون بخیر جناب مهندس
      چند روزیه زنبوران از کندو بیرون میان
      روی خاک راه می‌روند
      بعضی ازشون پرواز می‌کنند.به کندو بر میگردند اما بعضی ازشون می‌میرند
      میخواستم ببینم علت چیه

  5. سلام استاد وقتتون بخیر یه سوال داشتم ازخدمتتون، آیا ملکه ای که نره جفت وداخل کندو بمونه نر ریز میشه منظورم خود ملکس تخم نر میزاره، خودم شک دارم که زنبوری که جفت نخوره اصلا بارور نمیشه که بخواد تخم بذاره ولی یکی این حرفو بهم زد گفتم از شما سوال کنم،

  6. سلام وقتتون بخیر
    من دانشجوی رشته کشاورزی هستم و علاقه مند به پرورش زنبور عسل
    ولی برای شروع کار با مشکل مواجه شدم و نیاز به اطلاعات دارم.
    ممنون میشم اگر در این زمینه بنده رو راهنمایی بفرمایید.
    سپاسگزارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا