باستحضار میرساند که اینجانب به دلیل عقد قرارداد با دو شرکت عراقی، برای تولید در سال ۱۴۰۳، هیچ نوع ملکهای به صورت باکره و تلقیحی با قفسک، برای فروش نخواهم داشت.
همچنین لاین های دستچین شده برای مرداد ۱۴۰۳ موجود خواهند بود، که می توانید برای دریافت این نوع از ملکه ها, از ابتدای تیر ماه 1403 به بعد با ما تماس گرفته و سفارش خود را ثبت نمایید.
مسلما لازمه داشتن یک زنبورستان موفق، داشتن زنبورهایی با کیفیت بالاست و برای حفظ و ارتقاء این کیفیت شما ۲ وظیفه مهم و کلیدی پیش رو خواهید داشت. اول خرید ملکههای مناسب و اصلاح شده به عنوان لاینهای پدری و مادری و دوم تولید و تکثیر ملکههای اصلاح شده و تجاری از این لاین ها.
هم اکنون زنبورعسل کارنیکا به عنوان بهترین نژاد در زنبورستانهای بزرگ و تجاری دنیا برای امر زنبورداری مورد استفاده قرار میگیرد و ما نیز با افتخار به عنوان اولین شرکتهای ایرانی، از این نژاد پربازده بهرمند هستیم و به عنوان تولید کننده ملکههای اصلاح شده کارنیکا فعالیت مینماییم.
باعث افتخار ماست که هرساله بر تعداد مشتریان ما افزوده میشود و نیز وضع به شکلی شده که متاسفانه به دلیل کثرت تعداد مشتریان، قادر به ارائه محصول به همه این عزیزان نیستیم و شرمنده آنها میشویم.
برای شروع امر تخصصی اما سادهی اصلاح زنبورستان، با ما همراه باشید تا با محصول بیشتر و قیمت کمتر، شاهد مشتریان بیشتری بوده و در تولید و فروش خود تحولی شگرف ایجاد نمایید.
ابتدا باید با نژاد کارنیکا آشنا شوید.
سپس با چند اصطلاح آشنا شوید!
تفاوت انواع ملکههای F۱ کارنیکای تولیدی ما
ما چهار نوع ملکه تولید میکنیم. باکره، جفت طبیعی، تلقیح مصنوعی، لاین مادری.
البته وقتی ملکههای تولیدی ما به دنیا میآیند، هیچ تفاوتی بین آنها از نظر کیفیت و خلوص وجود ندارد و همه آنها F۱ کارنیکا هستند که از پدر و مادرهای خالص کارنیکا حاصل شده اند. این تفاوت در نوع باروری آنهاست که باعث تقسیمبندی آنها میشود.
- اگر هنوز جفت نخورده باشند، باکره نامیده میشوند.
- اگر در آسمان به صورت آزاد جفتگیری نمایند، جفت طبیعی نامیده میشوند.
- اگر به صورت مصنوعی توسط دستگاه مخصوص تلقیح شوند، به آنها تلقیح مصنوعی گفته میشود.
- اگر این تلقیح مصنوعیها حدود ۲ ماه در کندو تخمریزی کرده و بعد از دستچین شدن خوبها و حذف بدها به فروش برسند، به آنها لاین مادری گفته میشود.
باکره
فقط چند ساعت و نهایتا دو روز از تولد آنها میگذرد و به صورت تنها در کلنی پرستار نگهداری میشوند. خود این ملکه باید دارای ۱۰۰٪ خصوصیات نژاد کارنیکا باشد، ولی کیفیت فرزندان این ملکه به تراکم زنبورهای نر موجود در زنبورستان شما بستگی خواهد داشت.
جفت طبیعی
خود این ملکه باید دارای ۱۰۰٪ خصوصیات نژاد کارنیکا باشد، ولی فرزندان این ملکه دارای حداقل ۷۰٪ خصوصیات نژاد کارنیکا میباشند. کیفیت فرزندان این ملکه به تراکم زنبورهای نر موجود در ایستگاه جفتگیری بستگی خواهد داشت. خلوص فرزندان این نوع باروری در زنبورستان ما ۴۰ الی ۹۰ درصد خواهد بود.
این ملکه بعد از به دنیا آمدن به کندوچه جفتگیری منتقل شده و بعد از بلوغ به صورت آزادانه در آسمان با نرهای کارنیکا و احیانا ایرانی جفتگیری کرده است. البته به دلیل اینکه تراکم نرهای پرکیفیت پرورشی کارنیکا در ایستگاه بسیار زیاد میباشد، احتمال جفتگیری با نرهای بیکیفیت ناچیز است.
استفاده از این ملکهها برای تولید عسل و نرهای خالص کارنیکا مناسب میباشد ولی استفاده از آنها برای تولید ملکه توصیه نمیشود، هرچند با اینکه نسل بعدی ملکههای تولید شده از این نوع ملکه به کیفیت مادرشان نیستند اما باز هم تا نسل حدود ۴ تا ۶ بهتر از نژاد ایرانی هستند.
تلقیح مصنوعی با نر کارنیکا
خود این ملکه باید دارای ۱۰۰٪ خصوصیات نژاد کارنیکا باشد و نیز فرزندان این ملکه دارای حداقل ۱۰۰٪ خصوصیات نژاد کارنیکا میباشند. کیفیت فرزندان این ملکه به کیفیت کار فرد تلقیح کننده وابسته است.
این ملکه بعد از به دنیا آمدن به کندوچه جفتگیری منتقل شده و بعد از بلوغ به صورت کنترل شده در اتاق تلقیح مصنوعی با اسپرم نرهای خالص کارنیکا و به وسیله دستگاه مخصوص تلقیح مصنوعی میشوند. به دلیل اینکه در باروری این ملکه فقط از اسپرم نرهای پرکیفیت پرورشی کارنیکا استفاده میشود، احتمال مخلوط شدن با نرهای بیکیفیت صفر است.
استفاده از این ملکهها برای تولید نسل جدید ملکه در زنبورستانهای شخصی و ایستگاههای تولید ملکه مناسب میباشد و نباید از آنها برای تولید عسل استفاده شود، هرچند این به معنی مناسب نبودن آنها برای تولید عسل نیست، بلکه به دلیل گرانبها بودنشان است که عاقلانه نیست از آنها برای تولید عسل استفاده گردد.
رهگیری ژنتیکی و اصالت تولیدات ما
با توجه به اینکه شاخصهای ژنتیکی مختلفی در لاینهای پرورشی زنبور عسل نژاد کارنیکا وجود دارد و به عنوان نقطه قوت این ژنتیک محسوب میشود، ما دقت نمودهایم تا در برنامه پرورشی خود، از لاینهایی استفاده کنیم که تمامی شاخصها را حداقل در حدود ۱۰۰٪ عملکرد به صورت ثابت داشته باشند.
مثلا لاینهایی وجود دارد که نسبت به شاخص تولید عسل نژاد کارنیکا تا ۱۷۵٪ افزایش تولید دارند، اما بسیار در مقابل کنه واروا حساس و آسیب پذیرند که اینگونه لاینها هرگز مورد توجه ما قرار نگرفته است. زیرا معتقدیم که در قدم اول، سلامت کلنی و زنبورستان مهم است و بعد تولید محصول عسل.
روند اصلاح، تولید و تلقیح ملکه در ایستگاه ما
- انتخاب کلنیهای موفق سالهای قبل، از نظر محصول دهی زیاد، بچه دهی کم، جمعیت زیاد، تولید بره موم کم، رفتار آرام، زمستانگذرانی خوب و مقاوم در برابر بیماریها و کنه واروا جهت کلنیهای پدری.
- استفاده از ملکههای اصلاح شده و لاینهای کارنیکا برای افزایش کیفیت جهت کلنیهای مادری.
- تولید ملکه با روشهای حرفهای برای افزایش کیفیت ملکه ها.
- انتخاب ملکههای آرامتر و بزرگتر برای تلقیح مصنوعی و جفتگیری طبیعی و حذف بقیه ملکههای متولد شده بیکیفیت.
- تلقیح مصنوعی و جفتگیری طبیعی با نرهای اصیل و باکیفیت.
- انتخاب ملکههایی که زودتر مشغول تخمگذاری میشوند، تخمریزی منظمی دارند، مشکل نرزایی و همخونی ندارند، جهت تحویل به مشتریان.
لاینهای پدری مورد استفاده ما
با توجه به اهمیت بسیار بالای کیفیت لاینهای پدری در اصلاح نژاد زنبورعسل و به منظور ارتقا سطح ژنتیکی نسلهای آینده، در هر فصل فعالیت، حداقل ۸ کلنی لاین پدری در برنامه تولید اسپرم قرار میگیرند که این کلنیها با یک سال تحقیقات و بررسیهای لازم، گزینش شده اند.
ملکه کارنیکا، اصلی یا قلابی
وجود ملکههای غیر کارنیکا با نام کارنیکا، یکی از مشکلاتیست که خریداران با آن مواجهند.
برخی از تولید کنندگان فقط سعی میکنند تا ملکهای دست مشتری بدهند که رنگ آن طوسی مشکی باشد. زیرا آن را راحتتر میتوانند به عنوان کارنیکای مشکی به زنبورداران بیاندازند، بدون آن که خصوصیات مورد نظر خریدار را داشته باشد.
مهمترین نژادی که به جای کارنیکا به خریداران داده میشود نژاد قفقازی میباشد که خصوصیات نامناسبی نسبت به کارنیکا دارد و قابل رقابت با نژاد کارنیکا نیست.
برخی دیگر نژاد کارنیکای آمریکایی و یا حتی نژاد آمریکایی را معرفی میکنند که بسیار قابل تامل است. اولا آمریکا اصلا خودش ژنتیک ندارد و خودش کارنیکای آلمانی و لگوستیکای ایتالیایی را وارد کرده، هیبرید گیری میکنند و بعد میفروشند. دوم اینکه منبع اکثر آلودگیهای خطرناک زنبورعسل در جهان از جمله سوسک کندو و زنبورعسلهای وحشی یا آفریقایی شده، کشور آمریکاست.
البته وجود چنین افرادی برای مشخص شدن کیفیت کار دیگر زحمتکشان این عرصه لازم است تا با یک مقایسه ساده، تفاوت کار خوب و بد مشخص شود و کم کم شرکتهای موفق برای زنبورداران عزیز معلوم شود.
برای اینکه بتوانید کارنیکا را از غیر کارنیکا تشخیص دهید از این لینک استفاده نمایید.
سازگاری نژاد کارنیکا در شرایط اقلیمی متفاوت
در حال حاضر از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب کشورمان، زنبورستانهایی با نژاد کارنیکا، حتی در نسل چهارم و پنجم مدیریت میشوند که رضایت کامل زنبورداران را به دنبال داشته اند، به شکلی که روز به روز و سال به سال بر حجم سفارشات ما افزوده میشود.
زنبورعسل نژاد کارنیکای پرورشی آلمان، در حال حاضر ۹ سال است که اقلیمهای متفاوت کشورمان ایران را موطن و خانه دوم خود قرار داده است. این نژاد پرورشی توانایی خود را در تحمل خرداد ماه خوزستان با ۵۱ درجه سانتی گراد گرما و سرمای استخوان سوز اردبیل و رطوبت بالای حاشیه دریای خرز به خوبی نشان داده است.
یکی از نکات مدیریتی در مناطق گرم کشور که اکثرا در نیمه جنوبی ایران قرار دارند، ساخت سایه بان، کف باز کردن کندو، فاصله دادن از زمین و وجود آبخوری در نزدیکی زنبورستان میباشد که به نژاد ربطی نداشته و در کل بر روی نتیجه کار زنبوردار اثر مثبتی خواهد داشت.
گزارشات عسل تولید شده در هر فصل
گزارشات کاملا متفاوتی از سطح کشورمان در مورد برداشت عسل از کلنیهای نژاد کارنیکا ارائه شده است که نباید عوامل اصلی مدیریت و چراگاه را از آن جدا دانست. در برخی از استان ها، میانگین برداشت عسل سالانه، بیش از ۳۵۰٪ بیشتر از نژاد بومی بوده و در برخی از استانها حدود ۲۲۰٪ گزارش شده است. فراموش نکنیم که نژاد زنبورعسل بومی در بهترین شرایط میانگینی در حدود ۱۱ کیلوگرم عسل قابل برداشت تولید میکند و این در حالیست که ما با نژاد کارنیکا میانگین محصول ۲۷ کیلوگرم را تجربه کرده ایم.
نتیجه تحقیقات چند سال گذشته به ما اثبات نموده که نژاد کارنیکا برای تمام نقاط کشورمان ایران مناسب است و جای هیچگونه نگرانی نیست و میانگین برتری تولید عسل در این نژاد حدود ۲.۵ تا ۳ برابر نژاد بومی میباشد.
چرا تعویض ملکه
تعویض سالانه ملکه، فقط برای اصلاح زنبورستان نمیباشد و چون بیشتر فعالیت مناسب ملکهها فقط در سال اول است، پس تعویض ملکه ها، هر ۱ یا ۲ سال یک بار، به صورت مداوم باید ادامه داشته باشد تا سودآوری زنبورداری پایدار بوده و زنبورستان به صورت صنعتی اداره شود. همچنین تحقیقات اثبات کرده که تعویض سالانه ملکه، تاثیر بسیار زیادی در نابودی کنه واروا دارد.
مسلما هزینه حداکثر ۱۰٪ از درآمد هر کلنی برای خرید ملکه مورد نیاز آن در سال یک امر عادی و تضمین کننده سودآوری و موفقیت در سال آینده خواهد بود. اگر هم خود شما تولید کننده این ملکه باشید که بسیار سودآورتر خواهد بود.
خرید ملکههای اصلاح شده تا چه زمانی
چون همیشه زنبورستانهایی در مجاور زنبورستان ما هستند که زنبورانی با نژاد نامناسب دارند و تلاقی بین ملکههای زنبورستان ما با نرهای زنبورستانهای مجاور باعث کاهش کیفیت نسل بعدی در زنبورستان ما خواهد شد، پس نیاز است تا در روندی منظم و همیشگی اقدام به تهیه ملکههای اصلاح شده برای ارتقاء کمی و کیفی زنبورستان خود نماییم. البته نباید فقط به فکر خرید ملکه بود و باید توجه جدی به امر به گزینی داشت تا کلنیهای موفق سال گذشته به عنوان کلنیهای پدری سال جاری نقش ویژهای را در سازماندهی زنبورستانمان بازی کنند.
همچنین باید توجه نمود که نباید با انجام تلاقیهای درون زنبورستانی باعث ایجاد همخونی و در نتیجه افت ناگهانی کلنیهای زنبور عسل شد، پس وارد نمودن ژنهای جدید و موفق با روندی همیشگی یک امر اجتناب ناپذیر میباشد.
هر سال چه تعداد ملکه
این یک مسئله کاملا حرفهای و تخصصی میباشد و برای افراد مختلف متفاوت است. به خاطر اینکه در کشور ما، زنبورداری مدرن نوپاست و زنبوربازی بیشتر از زنبورداریست، معمولا افراد با گرفتن یک ملکه تلقیح طبیعی کارنیکا اقدام به تولید متوالی ملکههای هیبرید در طی چند سال میکنند که نتیجه جذابی نخواهد داشت.
برخی دیگر که کمی بهتر هستند، با خرید هر سال یک ملکه تلقیح طبیعی اقدام به ملکه گیری میکنند.
راه صحیح این است که با خرید سالانه چند لاین مادری اقدام به تولید ملکه نمود تا کیفیت کار غیر قابل خدشه بوده و نتیجه مناسب حاصل شود.
البته در کشورهای اروپایی زنبورداران حرفهای هرگز اقدام به تولید ملکه نمیکنند و این کار را به عهده ایستگاههای تولید ملکه میگذارند و نیز به اندازهای تخصصی کار میکنند که برای تمام کلنیهای خود فقط از ملکههای تلقیح مصنوعی شده استفاده کرده و نتیجه دلچسب آن را نیز میبینند.
چه نوع ملکه
برای جواب به این سوال باید از خودتان بپرسید که قصد چه نوع زنبورداری را دارید؟
اگر شما بسیار تازه کارید و دارای تعداد انگشت شماری کلنی هستید که نمیدانید چگونه ملکه تولید نمایید و یا برعکس به صورت حرفهای و تخصصی فقط در امر تولید عسل و مهاجرتهای منظم هستید و نمیخواهید که وقت ارزشمند خود را صرف تولید ملکه نمایید، بهترین انتخاب برای شما خرید سالانه ملکههای باروری طبیعی یا باکره به تعداد کلنیهایتان میباشد.
اما اگر زنبورداری شما ساکن است، تعداد کلنیهای شما حدودا ۵۰ عدد میباشد، تجربه و زمان کافی برای تولید ملکه دارید و زنبورهای زنبورستان شما کیفیت کافی را دارند، و یا حتی تعداد زیادی زنبور دارید و میخواهید خودتان ملکههای آن را تولید کنید، پس بهتر است که با خریدن لاینهای تلقیح مصنوعی شده، خودتان اقدام به تولید ملکههای تلقیح طبیعی شده نمایید.
چرا زمان تحویل، اسفند و فروردین نیست؟
محققین با بیش از ۱۰۰ سال کار اصلاح نژادی بر روی نژاد کارنیکا، آن را به گونهای اصلاح نمودهاند که بچه دهی نداشته باشد و چون به صورت غریزی علاقهای به بچه دهی ندارد، زنبور نر هم خیلی دیر و کم تولید میکند.
به همین خاطر است که تولید ملکههای اصیل کارنیکا تا قبل از نیمه فروردین برای تلقیح طبیعی و تا قبل از نیمه اردیبهشت برای تلقیح مصنوعی، هیچ وقت امکانپذیر نمیباشد، مگر اینکه با نژاد اصیل کارنیکا کار نکنیم.
همچنین کار تلقیح باید در محیطی بهداشتی و فاقد باد و دمای نامتعارف باشد که این کار داخل چادر عملا امکانپذیر نیست و به همین خاطر مجبوریم کار تولید ملکه را در ایستگاه پرورش ملکه در همدان عقب بیاندازیم.
بنابراین تحویل کارنیکای اصیل در اسفند و فروردین ماه غیر ممکن و مشکوک میباشد، حتی برای آنها که ادعای پرورش زنبور نر را در جنوب کشور دارند.
خرید ملکه، امسال یا سال آینده
یکی از چالشهای مهمی که زنبورداران عزیز با آن مواجه هستند، زمان تحویل گرفتن ملکهها میباشد که بیشتر در بین زنبورداران کم تجربه مشاهده میشود. این افراد معمولا دوست دارند ملکههایشان را در اسفند و فروردین تحویل گرفته و در همان سال محصولشان را برداشت نمایند. این در حالی است که زنبورداران حرفهای و باسابقه ترجیح میدهند تا ملکهها را در تابستان تحویل گرفته و کلنیها را بعد از برداشت عسل، تقویت و برای زمستانگذرانی آماده کنند تا در فصل بهار و با شروع اولین گلهای سال جدید، کلنیها با تمام قدرت شروع به بارآوری نمایند. همین طرز تفکر اغلب باعث میشود تا برخی، خرید ملکه را به سال آینده موکول نمایند و باز روز از نو، روزی از نو.
دلیل تجربه ناموفق بعضی از خریداران
استرس اکثر خریداران در بحث کیفیت ملکهها میباشد. جالب است بدانید که بیشتر این مشکل به خود زنبورداران باز میگردد و نه تولیدکنندگان ملکه. پس عامل اصلی بیشتر این تجربههای ناموفق، هیچ ربطی به نژاد کارنیکا و پرورش یافتن آنها در ایستگاه ندارد، بلکه به بیتجربگی و یا دانستههای اشتباه و سنتی خریدار مربوط است.
مثلا خریدار به تازگی زنبورداری را با اطلاعات محدود شروع نموده و با داشتن چند عدد کلنی اقدام به خرید ملکهها با قفسک نموده و چون با معرفی صحیح ملکه آشنایی ندارد، باعث مرگ ملکه میشود. این در حالی است که خریداران در زمان تحویل گرفتن ملکه، با چشمان خود شاهد کیفیت و قدرت این ملکهها بوده اند.
همچنین مشاهده میشود که یک زنبوردار باسابقه به خاطر اینکه یک روش قدیمی و غیرحرفهای در معرفی ملکه را آموخته و نمیتواند ملکه را به صورت صحیح معرفی نماید، باعث آسیب دیدگی پنهان ملکه در زمان معرفی شده و این ملکه بعد از مدتی مرده و یا توسط کارگران عوض میشود.
عدهای نیز بعد از خرید ملکه با کندوچهاش همچنان ملکه را در کندوچه نگهداری مینمایند و بعد از مدتی که جمعیت کندوچه زیاد شد، جمعیت اقدام به کوچ یا بچه دهی یا کشتن ملکه مینمایند که خریدار تماس گرفته و نسبت به تلفات ایجاد شده شکایت میکند که این به اشتباه خود ایشان ربط دارد، نه کیفیت ملکه و باید بعد از خرید، ملکه را از کندوچه به کندو معرفی میکرد.
بعضی از دوستان نیز ملکه را به یک جمعیت بسیار ضعیف مثلا ۲ قاب معرفی مینمایند و صبر میکنند تا جمعیت رشد کند و چون تعداد زنبور بسیار کم هست و جمعیت رشدی ندارد از نامناسب بودم ملکه شکایت میکنند در حالی که این روش درست نبوده و باید بعد از شروع تخمریزی ملکه با قاب شفیره به رشد کلنی کمک کنند.
عزیزانی هستند که از مدیریت کندو و زنبور چیزی نمیدانند و زنبور در اثر بیماری و گرسنگی از بین میرود و بعد تصور میکنند که ملکه مشکل داشته است.
پس اکثر مشکلات به روش معرفی ملکه و روش مدیریت کلنی در طول فصول مربوط میشود، یعنی اگر ایشان با ملکههای تولیدی خود هم این نوع مدیریت را میکردند، دقیقا همین بلاها بر سر ایشان میآمد.
روش صحیح اصلاح زنبورستان در سالهای مختلف
اول اینکه اصلاح و پیشرفت با تعداد کم کلنی ممکن نیست و حالت فرسایشی دارد. ثانیا نیازمند تداوم و یادداشت برداری میباشد. همچنین باید هزینههای اولیه را تحمل نمود تا کار نتیجه دهد.
برای اصلاح باید توجه نمود که تا چه میزان توانایی استارت را دارید. اگر تعداد کلنیهای شما زیاد باشد و یا توان مالی شما کم باشد باید چند ملکه تلقیح طبیعی برای تولید نر و یک یا دو ملکه تلقیح مصنوعی برای تولید ملکه خریداری نمایید. اما اگر توانایی مالی دارید، میتوانید چندین ملکه تلقیح مصنوعی تهیه نمایید که بیشتر آنها برای تولید نر و چند عدد آنها برای تولید ملکه به کار میرود.
در سالهای بعد از سال اول کافیست که شما فقط چند عدد لاین مادری تهیه نمایید تا از آنها برای تولید ملکه استفاده کنید زیرا لاینهای پدری برای تولید نر از سالهای قبل را در زنبورستانتان دارید.
شاید شنیده باشید که بعضی از دوستانتان بگویند ملکه کارنیکا یک بار مصرف است و یا یک سال عمر میکند و یا توانایی هزینه کردن برای گرفتن ملکه تلقیح مصنوعی برای همه زنبورستانشان را ندارند و یا این خرید ارزشی ندارد چون بعد از چند سال دوباره نسل زنبورها خراب خواهد شد. این طرز تفکر اشتباه به خاطر اطلاع نداشتن از سه پاراگراف بالاست. باور بفرمایید نسلهای چهارم و پنجم هیبرید ایرانی با کارنیکا، باز هم بهتر از ایرانی میباشد.
عمر ملکههای تلقیح مصنوعی شده
عمر کوتاه ملکههای زنبورعسل را از ۲ جهت میتوان بررسی نمود
1. وقتی قرار بر تلقیح مصنوعی باشد مسلما تلقیح کننده، لاینهای خوب را برای تلقیح انتخاب میکند و از این لاینها انتظاری جز کیفیت نمیتوان داشت. در سالهای اخیر که نام تلقیح مصنوعی با نژاد کارنیکا عجین شده، به اشتباه عمر کوتاه این نژاد به گردن تلقیح مصنوعی انداخته میشود.
اما دلیل عمر کوتاه این نژاد باکیفیت چیست؟ واقعیت چیز دیگریست. در واقع ملکههای این نژاد به خاطر تخمریزی بسیار بالا، دارای عمر کوتاهی از نظر تخمریزی و نه از جهت زنده مانی هستند. مثلا اگر یک ملکه نژاد ایرانی قرار باشد تمام تخمریزی خود را در طول ۴ سال انجام دهد و در هر سال جمعیت کلنی فقط یک طبق باشد، یک ملکه نژاد کارنیکا حتی بیشتر از این تخمریزی را در طول ۱ سال انجام داده و هر سال کلنی را تا ۴ طبق افزایش میدهد. پس اگر ما ملکه کارنیکا را از نظر تخمریزی محدود کنیم تا کلنی بیشتر از یک طبق نشود مسلما ملکه نژاد کارنیکا هم به صورت طبیعی ۴ و حتی ۶ سال عمر میکند.
2. مسئله دیگر در میزان طول عمر ملکههای تلقیح شده به فرد تلقیح کننده مربوط میباشد. درواقع اگر پروسه تلقیح مصنوعی با مهارت و دستگاه مناسب انجام نشود، باعث کاهش طول عمر ملکه خواهد شد.
مشکل شاخون زدن بعد از معرفی ملکه
یکی از اتفاقاتی که برای خریداران ملکه نژاد کارنیکا میافتد شاخون زدن زنبورها بعد از معرفی ملکه کارنیکا و شروع تخمریزی توسط این ملکه میباشد. این در حالی است که نژاد کارنیکا به بچه ندادن معروف است.
این مسئله کاملا عادیست. دلیل این اتفاق این است ملکه نژاد کارنیکا بسیار آرام بوده و بعد از شروع تخمریزی و افزایش حجم و وزن بدنش بسیار آرامتر هم میشود. زنبورهای کارگر نژاد ایرانی با مشاهده این وضعیت به تصور این که ملکه پیر و مریض است شروع به شاخون زنی میکنند که این مشکل با عوض شدن کامل نسل زنبورهای کارگر از ایرانی به کارنیکا حل خواهد شد.
شاهد این قضیه کشته شدن ملکههای نژاد ایرانی در اوج فعالیتشان میباشد که احتمالا برای زنبورداران حرفهای رخ داده است. یعنی بعضی از ملکههای ایرانی وقتی در اوج فعالیت و جمعیت هستند به صورت کاملا عجیب و باورنکردنی توسط جمعیت کشته میشوند. دلیل این قضیه هم همان آرام و سنگین شدن ملکه در این وضعیت میباشد که زنبورهای کارگر را به اشتباه میاندازد.
البته گاهی اوقات حتی بعد از یکدست شدن کلنی، باز هم این رفتار تکرار میشود که این مسئله ناشی تلقیح نامناسب ملکه میباشد.
مشکل دو یا چند تخم در یک سلول
در بسیاری از مواقع خریداران عنوان میکنند که ملکهای که خریداری کرده اند، در هر سلول چند تخم میگذارد. این رفتار ملکه نه تنها بد نیست، بلکه نشان از کیفیت بالای نژادی و پرورشی آن دارد. دلیل این امر، قدرت فراوان ملکه کارنیکا در تخمگذاری و جمعیت کم کلنی شما میباشد که با افزایش جمعیت کلنی حل خواهد شد.
چرا تلقیح مصنوعی
بدون شک تنها راه اصلاح و زنبورداری صنعتی روش تلقیح مصنوعی است. در کشورهای اروپایی و آمریکایی، واحدهای اصلاح نژاد و تولید ملکه از واحدهای مصرف ملکه و تولید عسل جدا هستند و این باعث بالا رفتن کیفیت کار و کاهش ترافیک و سردرگمی برای هر دو واحد میشود. این روند به خاطر استفاده از روش تلقیح مصنوعی میباشد که امری تخصصی و حرفهای میباشد و نتیجه آن افزایش کیفیت در این کشورها در زنبورداری شده است. در سالهای اخیر، کم و بیش این روند در کشورمان در حال ظهور است و هر واحد فقط به تخصص خود میپردازد که این عامل باعث رضایت هر دو طرف شده است.
باید توجه داشت که کار واحدهای پرورش ملکه فقط تولید ملکه و فروش آن نیست و باید در جهت اصلاح و افزایش کیفیت ملکهها نیز باشد که این کار با انتخاب کلنیهای موفق سالهای قبل میسر است، پس نباید هدف یک اصلاحگر فقط تهیه لاین خارجی و نتاج گیری از این مادر برای فروش باشد. در ضمن این یک پروسه همیشگی و مداوم است که نیازمند یادداشت برداری و نتیجه گیری میباشد تا در مراحل بعد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و روند مثبت یا منفی کار مشخص شود.
قضیه ملکههای کلاسهای A و B و C چیست؟
یک دستهبندی نامعتبر اما هوشمندانه میباشد که بعضی از تولید کنندگان ملکه از آن برای درآمد بیشتر استفاده میکنند. در واقع همان ملکههای تلقیح مصنوعی شده را که باید داخل کندو به قیمت منصفانه به فروش برسانند، با برچسب کلاس A و B و C با قیمتی نامتعارف میفروشند. خریداران بیاطلاع نیز که به دنبال کیفیت برتر هستند، در خرید کلاسهای بالاتر با هم رقابت کرده و این به پر شدن جیب فروشنده ختم میشود.
ما به کرات تماسهایی را مبنی بر خرید لاین کلاس A به قیمتهایی تا ۳۶ میلیون تومان از بعضی از فروشندگان داشتهایم که اکثر این خریداران زنبورداران با تجربهای نبوده اند. این در حالیست که اگر یک زنبوردار آگاه با این فروشنده تماس بگیرد و درخواست ملکه کلاس A نماید، فروشنده عنوان میکند که در ایران کلاس A وجود ندارد.
همچنین در توضیح فروشندگان بیان میشود که کلاسبندی A و B و C بر مبنای تستهای مورفولوژیک ایجاد شده و از میان هزاران ملکه انتخاب میشوند. در اینجا چند سوال پیش میآید؟!
1. اگر پدر و مادر ملکه تولید شده هر دو کارنیکا هستند، پس چه دلیلی وجود دارد که مورفولوژی فرزند در تناقض با آنها باشد.
2. اگر منظور از مورفولوژی، سلامت و کیفیت تخمریزی ملکه میباشد، پس حتما ملکههای غیر از کلاسهای A و B و C ناقص هستند.
3. اگر ملکههای کلاس A و B و C از میان هزاران ملکه تولیدی انتخاب میشوند، فلان تولید کننده که مثلا ۱۰۰ ملکه کلاس A و B و C تولید میکند حداقل باید در زنبورستان خود ۱۰۰۰ کندوی دارای ملکه تلقیح مصنوعی شده داشته باشد که تا سال آینده فعالیت نموده و آنگاه به قول خودشان با تست مورفولوژیکی دستچین شوند.
4. انتخاب ملکههای برتر از روی مورفولوژی نیست، بلکه از لحاظ نتایج عملکرد انتخاب میشوند. این پروسه حداقل یک سال وقت نیاز دارد، اما همانگونه که شاهد هستید این ملکههای باکلاس در همان چند هفتهی اول تخمریزی به فروش میرسند.
5. وقتی به قول این فروشندگان، تلقیح مصنوعی تنها راه خالص کار کردن در یک نژاد و اصلاح هست پس چه دلیلی بر ناخالصی در بقیه زنبورهای شماست که باید فقط خالصها برگزیده شوند.
6. جالب است بدانید که دستهبندی کلاسهای A و B و C فقط خاص مراکز تحقیقاتی بوده و مراکز پرورش ملکه اجازه استفاده از اسم این گزینهها را ندارند.
در ابتدای کار، ما نیز به اشتباه و به پیروی از این افراد سودجو, دست به این نوع دستهبندی در سایت خود زدیم، ولی با آگاه شدن از اصل مسئله، هم اکنون آن را رد کرده و دیگر چنین محصولی را ارائه نمیدهیم.
چند نکته
1. ملکههای تولیدی ما، یک زمان حداقلی را تخمریزی نمودهاند و ما از کیفیت کار آنها مطمئن هستیم.
2. ما در ایستگاهمان زنبورعسل زرد نداریم و زنبورستانی هم در کنار ایستگاه ما تا شعاع چند کیلومتری وجود ندارد، اما همیشه تعدادی کلنی در محیط اطراف به صورت وحشی و یا داخل روستاهای همجوار ما وجود دارد که وجود نرهای تولیدی آنها باعث زردی کارگران متولد شده از ملکههای جفت طبیعی ما میشود.
البته نباید وجود کارگران زرد متولد شده از ملکههای تلقیح طبیعی باعث نگرانی شما شود زیرا بهترین ملاک قضاوت در مورد کیفیت ملکههای تولیدی ما، وضعیت محصول دهی، رفتار آرام، بچه ندادن و دیگر خصوصیات ژنتیکی مفید آنهاست و نه احیانا رنگ زرد کارگران که یک خصوصیت فنوتیپی میباشد.
3. یقینا حدود ۱ درصد از ملکههای تولیدی، دارای مشکلات و نواقص پنهان خواهند بود که در ابتدای فعالیت آن را نشان نخواهند داد و این زمانی مشخص میشود که این ملکهها مدتی فعالیت میکنند و ناگهان این نقص خود را نشان میدهد.
این امر کاملا طبیعی میباشد و مربوط به کار ما نخواهد بود، بلکه به نظام طبیعت مربوط است و نمونههای آن را در همهی مجموعههای زیستی میتوان دید، مانند یک گله گوسفند، یک مزرعه آفتابگردان، یک جمعیت از انسانها و… که دارای شرایط زیستی مشابهی هستند، اما تعدادی از آنها دارای نقص و کمبود میشوند. معمولا زنبورداران مبتدی و یا خریدارانی که تعداد محدودی ملکه خریداری نمایند، اگر از شانس بد با چنین ملکههایی روبرو شوند، دچار دلخوری زیادی از فروشنده خواهند شد که باید این مسئله را مد نظر داشته باشند.
4. ما هیچ تضمینی در قبال مشکل دار بودن ملکهها به خریداران نمیدهیم، چرا که در سالهای گذشته تجربیات تلخی در این زمینه داشتیم و بارها این تعهد مورد سواستفاده قرار گرفت. بعضی از عزیزان عادت کردهاند ملکه را تا مدتی استفاده کرده و سپس به دلایل متعدد آن را مرجوع کنند.
اگر به صورت حضوری ملکه خود را تحویل بگیرید، چون بینقص بودن آن را مشاهده کردهاید پس حرفی باقی نمیماند.
و اگر به صورت غیر حضوری تحویل داده شود، چون تا مرحله ارسال مشکلی وجود نداشته، پس فروشنده تعهدی ندارد.
روش صحیح معرفی ملکه به کلنی
بزرگترین مشکل مشتریان محترم در معرفی ملکه به کلنی میباشد که بیشترین تلفات را شامل میشود. برای اجرای درست این امر لطفا دستور ساده زیر را به دقت انجام دهید.
سه روز قبل از دریافت ملکه جدید، باید یک جمعیت را بدون ملکه قدیمی یتیم کنید و یا اینکه یک بچه زنبور از کلنی مادری جدا کنید. بهترین حجم جمعیت یتیم ۳ الی ۴ قاب میباشد. این کلنی باید دارای یک قاب گرده و عسل باشد و بهتر است که در طول پروسه با کیک و شربت تغذیه شود.
روز سوم با دریافت ملکه جدید و قبل از گذاشتن آن در کلنی یتیم، ابتدا شاخونهای کلنی یتیم را خراب کنید و بعد قفسک ملکه جدید را به صورت در بسته در وسط خوشه زنبورها (و نه بالا و پایین قابها) قرار دهید. این قفسک باید به صورت بسته حداقل ۳ روز داخل خوشه بماند.
روز ششم قفسک خارج شده و داخل قسمت جا خمیری آن را با خمیرشیرین پر میکنیم و دوباره درب قفسک بسته میشود. البته باید به اندازه یک زنبور از این قسمت باز باشد تا کارگرهای کندو آن را خورده و بعد از حدود ۲ روز ملکه جدید آزاد کنند.
روز دهم، یعنی حدود ۴ روز بعد از اینکه درب قفسک کمی باز بوده باید تخمریزی ملکه چک شود.
توجه!
ابتدا قبل از سفارش ملکه باید به صورت تلفنی با ما تماس بگیرید تا تاریخ تحویل را خدمت شما عرض کنیم، سپس در صورتی که مشکلی برای زمان تحویل نداشتید، میتوانید سفارش خود را ثبت نمایید.
نکته!
شما خریدار محترم، هم اکنون فقط پول خرید ملکه با قفسک و تحویل حضوری را پرداخت مینمایید و در زمان تحویل ملکه به شما، ما با شما تماس خواهیم گرفت تا اگر مایل به دریافت ملکه با کندوچه یا کندو و همچنین با اتوبوس هستید، باقیمانده هزینهها را به حساب ما واریز نمایید تا ملکه به شما تحویل گردد.
توجه!
سفارش بیشتر از ۱۰ عدد برای ملکه تلقیح مصنوعی شامل ۱۰ درصد تخفیف میشود. برای فروش ملکههای باکره و کلنیهای کارنیکا تخفیفی در نظر گرفته نشده.
توجه!
شما با خرید ملکه میپذیرید که شاید به خاطر شرایط جوی نامناسب، تحویل سفارش شما دیرتر شود و نباید انتظار داشته باشید دقیقا در همان روز مورد قرار تحویل صورت پذیرد. البته گاهی زودتر از موعد هم تحویل صورت میپذیرد که مستلزم شرایط جوی خوب میباشد.
توجه!
کلنیهای فروخته شده پس از تحویل، به دلایل احتمال آلودگی، تعویض شدن ملکه، استخراج عسل، برداشت تخم، تعویض کندو و… پس گرفته نمیشود.
چرا ما پیش فروش نداریم؟
شرکت ما نیز تا پاییز ۱۳۹۸ برای محصولات خود پیش فروش داشت، اما از پاییز ۱۳۹۹ به بعد دیگر پیش فروش نداشتیم. این مسئله دو دلیل مهم داشت. اول اینکه پیش فروش باعث ایجاد استرس در تولید میشود و دوم اینکه بیشتر زمانی کاربرد دارد که مشخص نیست چه تعداد مشتری وجود خواهد داشت و نیازمند جذب حداکثری مشتری هستیم.
با توجه به این که تعداد مشتریهای شرکت بسیار بیشتر از تعداد محصولات بود و نیازی به تبلیغات و جذب مشتری بیشتر نبود، تصمیم گرفتیم تا بحث پیش فروش را حذف کنیم. هم اکنون بعد از آماده شدن محصولات و مطمئن شدن از تعداد و کیفیت آنها، اقدام به فروش و تحویل در همان زمان از حدود تاریخ نیمه تابستان تا نیمه پاییز مینماییم.
محصولات ارائه شدهی ما
توجه!
قیمتها برای سال ۱۴۰۳ مقطوع میباشد.
1. لاین مادری
یک ملکه تلقیح مصنوعی شده نژاد کارنیکا، متولد ۱۴۰۳، به همراه حدودا ۳ قاب زنبور کارگر، داخل کندوی استاندارد
سفارش تلفنی از ۱۴۰۳/۴/۱۵
تحویل از ۱۴۰۳/۵/۱۵ الی ۱۴۰۳/۸/۱۵
قیمت ۱ لاین ۳ قابی: 15.000.000 تومان
با اینکه کلنیهایی با جمعیت بیشتر، گران قیمتتر هستند، اما مسلما ملکه و جمعیت باکیفیتتری دارند
2. تلقیح مصنوعی تست شده با قفسک
تست شده است، یعنی بعد از تلقیح، مدتی تخمریزی کرده و بعد فروخته میشود
یک ملکه تلقیح مصنوعی شده نژاد کارنیکا، متولد ۱۴۰۳، داخل قفسک پلاستیکی، درون جعبه پلاستیکی با یک لیوان زنبور کارگر
سفارش تلفنی از ۱۴۰۳/۲/۱۵
تحویل از ۱۴۰۳/۲/۱۵ الی ۱۴۰۳/۳/۱۵
حداقل تعداد سفارش ۲ عدد
قیمت ۱ عدد ملکه: 3.500.000 تومان
این نوع ملکه به دلیل اینکه به صورت قفسک ارسال میشود، ممکن است در مرحله ارسال یا معرفی، آسیب دیده و یا تلف شود
3. تلقیح مصنوعی تست نشده با قفسک
تست نشده است، یعنی بعد از تلقیح، بلافاصله فروخته میشود
یک ملکه تلقیح مصنوعی شده نژاد کارنیکا، متولد ۱۴۰۳، داخل قفسک پلاستیکی، درون جعبه پلاستیکی با یک لیوان زنبور کارگر
سفارش تلفنی از ۱۴۰۳/۲/۱۵
تحویل از ۱۴۰۳/۲/۱۵ الی ۱۴۰۳/۳/۱۵
حداقل تعداد سفارش ۲ عدد
قیمت ۱ عدد ملکه: 2.500.000 تومان
این نوع ملکه تست نشده و تا حدود ۵ درصد ممکن است بعد از معرفی، نرزا یا بیمار یا تلف شود. همچنین به دلیل اینکه به صورت قفسک ارسال میشود، ممکن است در مرحله ارسال یا معرفی، آسیب دیده و یا تلف شود
4. باکره با قفسک
یک ملکه باکره نژاد کارنیکا، متولد ۱۴۰۳، بدون زنبور کارگر، داخل قفسک پلاستیکی
سفارش تلفنی از ۱۴۰۳/۱/۱۵ الی ۱۴۰۳/۲/۳۱
تحویل از چند روز بعد از سفارش
حداقل تعداد سفارش ۱۵ عدد
هر ۱۵ عدد سفارش، ۱ عدد هدیه
قیمت ۱ عدد ملکه: 100.000 تومان
این نوع ملکه جفتگیری نکرده است و تا حدود ۳۰ درصد ممکن است بعد از معرفی، نرزا یا بیمار یا تلف یا شکار شود. همچنین به دلیل اینکه به صورت قفسک ارسال میشود، ممکن است در مرحله ارسال یا معرفی، آسیب دیده و یا تلف شود
هزینه ارسال سفارش
هزینه ارسال سفارش به وسیله اتوبوس با خریدار بوده و توسط واحد باربری ترمینال اتوبوس تعیین میگردد که در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۰۰.۰۰۰ الی ۲۰۰.۰۰۰ تومان میباشد. شرکت ما در تعیین نرخ این خدمت، دخالتی ندارد. در ضمن ارسال از شرکت ما در شهرستان اسدآباد تا شهر همدان رایگان بوده و از همدان تا مقصد، دارای هزینه میباشد.
زمان سفارش ملکه
زمان شروع سفارش طبق تاریخ درج شده در زیر هر محصول میباشد و ترتیب دریافت ملکهها بر مبنای تاریخ سفارش بوده و خریدارانی که زودتر سفارش دهند، زودتر ملکه را تحویل خواهند گرفت.
الف: ترتیب و نوبت تحویل سفارش براساس لیست میباشد، پس برای تسریع در تحویل اصرار نفرمایید.
ب: ثبت سفارش بر اساس واریز وجه بوده و پیش ثبت نام برای اینکه بعدا وجه واریز شود، نداریم.
روش سفارش و پرداخت وجه
به وسیله گوشی تلفن همراه یا مراجعه به خودپرداز و انتقال وجه مورد نظر به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۱۹۲۰۷۷۳۳۴۲ بانک ملی به نام رحمان رحمانی پرست و تماس بلافاصله با ما به شماره ۰۹۱۸۷۲۱۴۱۰۵ جهت ثبت سفارش شما در لیست خریداران. اگر تماس شما را پاسخگو نبودیم، لطفا پیامک ارسال فرمایید تا در ساعات پایانی روز با شما تماس بگیریم.
نکته: از واریز وجه بدون هماهنگی بپرهیزید.
نکته: بعد از واریز وجه، بلافاصله با ما تماس گرفته و ما را مطلع فرمایید.
نکته: خرید فقط به صورت نقدی بوده و از پذیرفتن چک و پول پیش معذوریم.
نحوهی تحویل یا ارسال
1. تحویل حضوری (بیشترین تضمین): بدون شک دریافت حضوری ملکه ها، هم برای ما و هم برای خریداران عزیز بهتر است، چرا که هم ما با خیال راحت و بدون حاشیه ملکهها را تحویل میدهیم و هم خریدار محترم هنگام دریافت اولا از وضعیت تخمریزی و کیفیت ملکه مطلع گشته و نیز از زنده تحویل گرفتن ملکهها مطمئن خواهد بود و ثانیا ملکه را به سلامت به مقصد خواهد رساند. مطمئنا برای ملکههای گران قیمت این روش بهتر خواهد بود. در تحویل حضوری تا کنون حتی یک مورد هم ملکه برگشتی نداشتهایم چون راه هرگونه بهانه جویی برای مشتری بسته میشود.
2. ارسال با اتوبوس (بیشترین استقبال): ارسال با اتوبوس بسیار سریع میباشد، اما به دلیل اینکه ما از ترمینال اتوبوسرانی فاصلهای حدود ۶۰ کیلومتری داریم که باعث یک هزینه اضافی برای ارسال خواهد شد، ما برای اینکه شما بتوانید از این نوع ارسال استفاده نمایید، نیمی از هزینه را تقبل میکنیم و شما هم باید نیم دیگرش را پرداخت نمایید.
تلفات در ارسال
مسلما تلفات و نواقص ملکههای سفارشی تا مرحله تحویل حضوری یا اتوبوس به عهدهی ما بوده، ولی بعد از آن را هیچ ضمانتی نمیکنیم، زیرا ما مسئول تولید ملکه هستیم نه حمل آن، پس تصمیم عاقلانه اتخاذ نمایید.
مدت زمان تحویل سفارشها
کلیه سفارشات بین ۱۰ ساعت الی ۱ روز کاری بعد از ارسال به دست شما خواهند رسید.
خواهشا!
بعد از تحویل و استقرار کلنی، حتما قاب آخر کندو را حذف نمایید. وظیفه این قاب، آبرسانی به زنبورها میباشد.