کوچ زنبور عسل, عمده ترین مشکل زنبورداران
در طبیعت ارتباط متقابل و حیاتی بین زنبور عسل و گل وجود دارد و ادامه حیات هر یک از این دو بدون دیگری غیر ممکن است, بنابراین شایسته است زنبورداران و کشاورزان نیز به تبعیت از این ارتباط خدادادی بین زنبور و گیاه درس بگیرند و با ایجاد ارتباط بین خود, از فرصت استفاده کنند و یک همزیستی مسالمت آمیز را که صلاح هر دو آنهاست آغاز نمایند و این یکی از عمده ترین مشکلات زنبورداران است.
یکی از زنبورداران خبره کشورمان در رابطه با کوچ زنبور عسل و عکس العمل بعضی از کشاورزان عزیز کشورمان در این رابطه چنین می گوید :
در کشورهای دنیا به زنبوردار سوبسید می دهند زیرا کمکی که زنبوردار به امر کشاورزی می کند هیچ قشر دیگری نمی تواند انجام بدهد. در کشورهایی مانند آمریکا برای مستقر کردن هر کندو در مزرعه, زارع و باغدار 27 دلار به زنبوردار اجاره می دهد و یا در ژاپن با شربت یا شیرینی از ورود زنبوردار پذیرایی و استقبال می نمایند, اما در ایران باید با خواهش و تمنا از باغدار, باغ اجاره کنیم و در صورت عدم هماهنگی قبلی با چوب پذیرایی می شویم تنها به این دلیل که چرا بدون اجازه زنبور آورده اید و مزاحم این منطقه شده اید. دولت باید کشاورزان را در این زمینه آگاه کند تا باغدار دریابد زنبور عسل چه فوایدی برایشان دارد.
حمایت از زنبورداران کوچنده از مهمترین مشکلات زنبورداران است. البته نباید نقش حمایت معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی را در این رابطه نادیده گرفت. این معاونت با صدور مجوز کوچ در نهایت زنبورداران را زیر چتر حمایتی خود در می آورد تا از حمایت معاونت امور دام هر منطقه برخوردار بوده و به هنگام کوچ مواجه با تنش هایی در مناطق مختلف نگردند, ولی متاسفانه هنوز هم این تنش ها و درگیری ها وجود دارد که امید است با ارائه آموزش های لازم روز به روز شاهد ارتباط متقابل و صمیمی بین کشاورزان و زنبورداران عزیز کشورمان باشیم و موانع کوچ برای همیشه از جلوی پای زنبورداران عزیزمان برداشته شود.
به امید روزی که کمک به زنبورداران که از مهمترین راهکارهای دولت است سرلوحه برنامه های بخش زنبور عسل وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد و وزیر محترم جهاد کشاورزی هم توجه خویش را به رونق بخشیدن به این صنعت مهم و اشتغال زا بیش از پیش معطوف نماید.
{ مرتضی علی آقایی نراقی }